Seat Leon Özellikleri Nelerdir?
Bir İspanyol markası olan ancak Volkswagen grubu bünyesinde bulunan Seat üçüncü nesli ile ülkemizde 2013 yılında satılmaya başlandı ve 2014’te segmentinin en çok satılan üçüncü aracı oldu. Sınıfındaki en yakın arkadaşı olan Golf ile aynı platformu kullanmakla beraber birçok ortak aksamı da var. Leon bazı rakiplerine göre daha düz hatlara ve dinamik bir duruşa sahip. Leon’un tasarımını incelediğimizde ön tarafta kenarları krom çitalarla çevrili bir panjurun ortasında Seat amblemi yer alıyor. Kaputun üstünde sağdan ve soldan gelen çizgilerin farların çizgisi ile devam etmesi hem Leon’u daha dinamik kılıyor hem de tasarımda bütünlük sağlıyor. Ayrıca Leon’un sahip olduğu LED farlar da onu biraz daha elit gösteriyor. Ön tampon da ön panjurla birlikte sağladığı tasarım bütünlüğü ile otomobilin dinamizmini destekler nitelikte. Yan görünüşten baktığımızda ön farın uç kısmından başlayarak kapı kolunun üstünde iki parça olarak devam eden omuz çizgisinin Leon’un dinamizmine destek verdiğini söyleyebilirim. Leon’un arkası ise c sütununda omuz çizgisini devralan sade ve köşeli arka farlar ile şık bir görünüme sahip. Leon da iç mekâna geçtiğimizde özgün bir tasarımla karşılaşıyoruz. Leon’un malzeme kalitesi segment ortalamasında diyebiliriz. Leon’da Analog göstergelere yer verilmiş olsa da ilerleyen süreçte Leon’a hayalet gösterge de entegre edilecek. Orta konsola baktığımızda Volkswagen kullanıcılarının hiç yabancılık çekmeyeceği çoklu ortam sistemi ve klima kumandaları bulunuyor. Kapılarda bulunan LED aydınlatmalarla birlikte akşam vakitleri aracın içinde güzel bir atmosfer olacağı aşikâr. Leon’da sunulan yaşam alanı ise eski nesline göre uzayan aks mesafesi ile daha iyi düzeye çıkmış durumda. Baş mesafesi de gayet yeterli düzeyde. Arkada oturanlar için kol dayama ve havalandırma kanalına yer verilmiş olması arkadaki konforu arttırıyor. Leon’un süspansiyon konforu sınıf standartlarını düşündüğümüzde gayet iyi düzeyde. Bununla birlikte Leon’un yol tutuşunun da başarılı olduğunu düşündüğümüzde Seat süspansiyon konusunda rakiplerine üstünlük kuruyor diyebilirim. Leon’un yalıtımı da segmenti için yeterli düzeyde.
Teknik Özellikler
Seat, alt yapısında Volkswagen gurubunun da kullandığı MQB platformunu kullanıyor. Bundan dolayı Leon’un boyutları eski nesline göre her ölçekte değişkenlik gösteriyor ve bu ölçülerle birlikte Golf ile benzerlikleri bir tık daha artıyor. Leon ülkemizde hatchback, coupe ve station wagon olmak üzere üç farklı karoserde geliyor. Hatchback Leon 4263 mm uzunluğa, 1816 mm genişliğe ve 1459 mm yüksekliğe sahip. Leon ülkemizde bir dizel ve iki çeşit benzinli motor olmak üzere üç farklı motor hacmi ile satışa sunuluyor. Benzinli seçeneklerde 1.2 litre 110 HP ve 175 NM güç sunan benzinli motor, 1.4 litre 140 HP ve 250 NM güç ile 125 HP ve 200 NM güç sunan benzinli motor yer alıyor. Üç benzinli seçeneği de manuel şanzımanlı alabiliyorken DSG şanzımanı 1.2 litre 110 HP’lik ve 1.4 litre 150 HP’lik motorlarda alabiliyorsunuz. Dizel seçeneğe baktığımızda ise Golf’te de kullanılan ve ülkemizde popüler olan 1.6 litre 110 HP ve 250 NM tork güç üretebilen dizel motoru hem manuel hem de DSG şanzıman ile alabiliyorsunuz. Bunların yanında Seat’ın Leon’da kullandığı 1.0 litre 115 HP ve 200 NM güce sahip bir seçenekte yakın zamanda ülkemizde satışa sunulacak. Seat, bünyesindeki otomobilleri Volkswagen grubunun da kullandığı DSG diye adlandırılan çift kavramalı otomatik şanzımanla kombine ediyor. DSG şanzıman diğer tam otomatik şanzımanlara göre daha iyi bir geçiş hızına sahip. Ancak tam otomatik şanzıman kullanan firmaların bu şanzımanları geliştirmesiyle birlikte aradaki fark oldukça azalmış durumda. Bununla birlikte DSG şanzımanının ömrünün tam otomatik şanzımanlara göre biraz daha kısa olması DSG’nin cazibesini törpülüyor. Leon’un bagaj hacmine baktığımızda ise hatchback karoserde 380 litre bir hacim olması segment ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte. Station vagon versiyonunda ise 587 litre gayet tatminkâr.
Leon’un Fiyatları
Leon 64,000 TL ile 90,500 TL arasında fiyatlarla alıcıya sunuluyor. Leon giriş seviyesi 1.2 TSI 110 HP Style paketi 64,000 TL’ye bizlere sunuluyor. Leon’u bu kombinasyonla DSG ile almak isterseniz 72,000 TL bedel ödemeniz gerekiyor. Biraz daha güçlü olan 1.4 TSI 125 HP FR paketini de 77,000 TL ödeyerek alabiliyorsunuz. En güçlü benzinli sürüm olan 1.4 TSI 150 HP DSG FR donanımı da 84,000 TL’ sizleri bekliyor. Ülkemizde oldukça sevilen dizel sürüm olan 1.6 TDI 110 HP Style ise 77,000 TL. Dizel Leon’u otomatik şanzıman ile almak isterseniz 1.6 TDI 110 HP DSG Style paketini 90,500 TL’ye alabilirsiniz. Leon’un ikinci el fiyatları ise 50,000 TL ile 90,000 TL arasında değişkenlik gösteriyor. Leon’un fiyatlarının rakiplerine göre bir nebze daha uygun olduğu aşikar. Leon’un bu avantajının başarıya dönüştüğünü satış sonuçları da destekler nitelikte.
Genel Bakış
Üçüncü nesil Leon’un Golf ile benzer akşamlara sahip olması, aynı platformu paylaşıyor olması Leon’un kaliteli bir yapısının olduğunu destekler nitelikte. Tasarımındaki bütünlük ve net hatlarla dinamik duruşu da Leon’u rakiplerinden ayıran özelliklerden. Leon’un rakiplerine karşı üstünlük kurduğu nokta ise nispeten daha düşük olan fiyatları.