Çocuklar İçin Tuvalet Eğitimi İpuçları

Çocuklar İçin Tuvalet Eğitimi İpuçları

Çocuklar İçin Tuvalet Eğitimi İpuçları

Atılabilir poşetleri ola lazımlıklar ilk başlarda ve dışarıda olduğunuz zamanlarda işe yarayabilir. Birçok çocuk, klozetleri çok yüksek veya büyük bulduğu için bunları kullanmayı zor bulup tuvalete girmeyi reddedebilir. Bu yüzden çömelmelerini gerektiren lazımlıklar onlar için yararlıdır. Üstelik çömelmek rahat tuvalet yapabilmek için en uygun doğal pozisyon olarak kabul edilir. Çocuğunuz tuvaletinin geldiğinin farkında olabilir. Fakat bunu kontrol etmek onun için tamamen başka bir konudur. Tuvalet için kullandığınız terimlere kesin olarak karar verin ve çocuğunuzun bunları her koşulda avazının çıktığı kadar bağırarak söylemesinden rahatsız olmayacağınızdan emin olun. Çoğu anne baba, öğretmen, hemşire ve doktor eskiden beri “çişin geldi mi” ya da “kaka var mı” soru cümlelerini kullanırlar. Bebek bezleri yerine alıştırma külotları kullanmak bebeklerin bunlara normal bezleriymiş gibi davranmalarından ötürü her zaman işe yaramayabilir. Bunları kullandığınız zamanlarda yanınızda sürekli olarak yedek giysi taşımanız iyi olur.

Çocuğunuz Tuvaletinin Geldiğinin Farkında Olabilir

Kazalar üzerinde yorum yapmayın, sadece başarılı tuvaletlere yoğunlaşın. Kesinlikle ceza vermeyin ya da verdiğiniz bir ödülü geri almayın. Genelde övgüler ve cesaret verici sözler iyidir ama abartmayın. Bebeğinizi bu konuda zorlarsanız kendini buna hazır hissetmez. Eğer bunun sizin için çok önemli bir mesele olduğunu sezerse, eline sizi kontrol etmesi için mükemmel bir silah vermiş olursunuz. Kazalar illa ki olacaktır, çok fazla olursa bu, çocuğunuz eğitime hazır olmadığı anlamına gelir. Böyle bir şey yaşarsanız eğitime ileriki zamanlarda devam etmeniz daha iyi olur. Bunun dışında tuvalet eğitiminde genel olarak kızların erkeklerden daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Büyük tuvaletin kontrolü küçük tuvaletin kontrolünün sağlanmasından daha önce kazanılır. Çocuğunuz gün boyunca çişini söylemeyi becerebilse bile bu durum geceleri farklı olabilir. Fakat atılan tüm bu adımların sonunda bebeğiniz istediğiniz aşamaya gelmeyi başaracaktır.

Eğer çocuğunuz tuvalet eğitimini reddediyorsa;

 Çocukların eğer bir korkuları varsa büyük tuvaletlerinin eğitimi konusunda geri çekilen bir tutum izlemeyi adet haline getirirler. Mesela kabız olmak bu sorun geçtikten sonra bile psikolojik olarak kakalarını yapamamalarına sebep olur. Çünkü bu onlar için yeni ve acı verici bir tecrübe olmuştur.

 Bazen korku tuvaletin kendisinden kaynaklanır. Tuvaletin içine düşeceklerinden korkuyor olabilirler veya sifonun sesi ürkütücü geliyor olabilir. Bebeğinizin korku ve rahatsızlıklarını ifade edip edemediğini kontrol edin.

 Bazı çocuklarınsa tuvalet eğitiminde geri adım atmalarının asıl sebebi eğitimle ilgili olmayabilir. Yani dünyaya gelmiş veya gelecek olan bir kardeş, bakıcı değişikliği ve aile içinde yaşanan anlaşmazlıklar bu geri adımlar için genel birer sebeptir.

 En önemli şey onu bu konuda fazla zorlamamanızdır. Eğitime gösterdiği isteksizliği mazur görün, kendini ifade etmesine izin verin ve eğitimine sonra devam edin bazen bütün bir eğitimi unutmak ve çocuğunuzun üzerinde oluşan baskıya bir son vermek en iyi seçenek olacaktır.